Birth Story Jace | Geboortefotografie Arkel

Birth Story Jace

Wanneer Joyce 14 weken zwanger is, ontvang ik van haar een enthousiaste email.
Ze is zwanger van haar eerste kindje en had gezien dat ik heel graag een badbevalling zou willen fotograferen. De bedoeling is om haar kindje thuis (in Arkel) in bad geboren te laten worden.

Omdat Joyce Zoetermeerse is, spreken we met elkaar af voor een kennismaking in Zoetermeer. Dan combineert ze het meteen met een bezoekje aan familie;) Joyce heeft zich goed verdiept in wat ze wel en niet wil tijdens de geboorte. Arnold moet nog even wennen aan het idee dat er een extra persoon tijdens de bevalling aanwezig zal zijn, maar Joyce is zo enthousiast dat Arnold hier in mee gaat;)

Joyce is uitgerekend op 28 februari. Maar ze houd me al regelmatig op de hoogte van de bezoekjes aan de verloskundige. Ik ontvang zo nu en dan de nieuwste echo beelden van hun kleine mannetje, prachtig!

Week 38 van de zwangerschap breekt aan en daarmee dus ook mijn stand-by periode. Omdat er altijd dagen zijn dat ik zelf niet aanwezig kan zijn (ivm werk voor de baas), is (/zijn) er altijd een (of soms meerdere) back up(s) die de geboorte eventueel kunnen overnemen. Ik sta in continue contact met de meiden, dus (wanneer je dat wenst) is er altijd iemand aanwezig bij je bevalling.

Joyce vermaakt zich nog goed. Is zelfs zo nu en dan nog in de buurt van Zoetermeer om haar ouders te bezoeken. Nog nergens tekenen van de komst van de kleine man. Hij zit heerlijk bij zijn mama!

1 dag voor de uitgerekende datum lijkt er wat beweging te komen. Het lijkt erop dat ze de slijmprop snel gaat verliezen. Maar de uitgerekende datum gaat voorbij en ‘opeens’ is het al maart.

De ochtend dat Joyce weer voor controle naar de verloskundige gaat, verliest ze haar slijmprop.
Ze heeft afgelopen nacht ook wat lichte krampen gehad. De verloskundige wilde eigenlijk strippen,
maar laat het nu even voor wat het is, omdat haar lichaam de bevalling zelf in gang lijkt te zetten.

Halverwege de middag van 1 maart laat Joyce weten dat de krampen door lijken te zetten. Er zit regelmaat in, maar er zit nog wel steeds een kwartier tussen. Maar even na 18 uur lijkt het toch weer gestagneerd te zijn…

Maar niets is minder waar, want nog geen 2 uur later geeft ze aan dat de krampen nu toch wel rond 6 a 7 minuten komen en goed aanhouden. Ze geeft aan dat wanneer het zo door gaat, ze met de verloskundige gaat bellen.

Rond 21.30 uur geeft Joyce aan dat de verloskundige onderweg is. Zij moet nog een minuut of 20 rijden voor ze bij Joyce is. Joyce geeft aan dat de weeën nu wel om de 3 a 4 minuten komen. Omdat ik ook zeker 50 minuten onderweg ben, geef ik aan meteen te willen weten als het snel lijkt te gaan. Wanneer de verloskundige geweest is, heeft Joyce 3 centimeter ontsluiting. De verloskundige heeft aangegeven om rond 2.30 uur weer terug te komen.

Omdat ik eigenlijk al een soort van in de starthouding zat om weg te gaan, moet ik even omschakelen en besluit te gaan slapen. Omdat ik bang ben dat ik niet wakker word als ze me belt, zet ik mijn wekker om 1.30 uur. Rond 1.50 uur belt Joyce met de mededeling dat ze net op 4 centimeter zit. De verloskundige blijft wel, maar ik besluit met haar af te spreken dat ik nog even ga slapen en dat ze me moet bellen als ze rond 6 centimeter heeft.

Maar ja, als je weet dat je ‘elk moment’ gebeld kan worden om de auto in te stappen en de eer hebt om bij de geboorte van een kindje aanwezig te mogen zijn, probeer dan nog maar eens te slapen;) Volgens mij val ik rond 3.15 uur toch nog licht en slaap, maar dat is voor korte duur, want rond 3.40 uur wordt ik wederom gebeld door Joyce dat ze nu op een goede 6 centimeter ontsluiting zit.

Rond 5 uur arriveer ik bij Joyce en Arnold in Arkel. Ik tref een heel relaxte en rustige Joyce aan. Ze stapt net in het bad die staat opgezet in de babykamer. Hoe gaaf is dat… grote kans dat deze kleine man in zijn eigen slaapkamer geboren gaat worden. Aan Joyce te merken valt het haar steeds zwaarder. Wanneer ik net een half uur binnen ben, wordt het haar even te veel en wordt ze erg emotioneel. Maar stoer als ze is, raapt ze zichzelf weer bij elkaar en gaat er keihard voor.

Omdat de vliezen nog in tact zijn, besluit de verloskundige (rond 5.45 uur) dat ze even uit bad mag komen om de vliezen door te prikken. Maar eerst meet ze dat Joyce al 8 centimeter ontsluiting heeft. Het vruchtwater is helder, dus Joyce kan weer terug het bad in. Net voordat Joyce weer in het bad is geholpen,
arriveert de kraamzorg. Arnold staat zijn vrouw bij waar hij kan, maar hij heeft het zwaar. Het is duidelijk dat hij het heel moeilijk vindt om zijn Joyce zoveel pijn te zien hebben. Mooi is dan dat een van de katten
-die al de hele tijd in de buurt is om alles in de gaten te houden- naar Arnold toe gaat. Alsof hij wil zeggen dat het wel goed komt!

Om 6.48 uur constateert de verloskundige volledige ontsluiting en mag Joyce dus rustig mee gaan persen.
De kleine man doet het nog steeds super goed. Na ruim een uur persen, wordt -om 7.54 uur- Jace Raive geboren. Hij komt heel relaxed op de wereld en lijkt te genieten van de eerste minuten dat hij bij zijn mama in haar armen ligt. De ontlading bij zowel mama als bij papa is intens en prachtig om te zien!

Nadat de kleine man een klein beetje gewend is aan zijn nieuwe omgeving, mag hij lekker huid op huid gaan liggen bij papa. Zo kan mama op gemak uit bad komen. Jace (en ook papa Arnold) geniet(en) intens van dit moment samen.

De opa’s, oma’s en ooms en tante’s zijn op de hoogte gebracht en onderweg om hun eerste kleinkind/neefje te ontmoeten. Ondertussen wordt Jace nagekeken en aangekleed. Ondertussen horen we beneden in de woonkamer steeds meer opgewonden familieleden, die staan te trappelen om naar boven te komen. De vader en moeder van Joyce komen als eerste, omdat ze haar vader willen vertellen dat Jace Raive vernoemd is naar zijn opa Raive. De familie is helemaal door het dolle heen en zijn stapelverliefd op de kleine man. wat een warm bad waar kleine Jace in terecht is gekomen!

Bedankt voor deze mooie ervaring Joyce & Arnold!
Geniet van jullie mooie Jace!

Tijdens de geboorte van je kindje probeer ik ook steeds meer wat bewegend beeld te maken. Ik ben er nog lang geen kei in, maar vind het zeker een toevoeging. Onderaan deze blog een video met foto’s en wat bewegend beeld.

2017-04-10_0001 2017-04-10_0002 2017-04-10_0003 2017-04-10_0004 2017-04-10_0005 2017-04-10_0006 2017-04-10_0007 2017-04-10_0008 2017-04-10_0009 2017-04-10_0010 2017-04-10_0011 2017-04-10_0012 2017-04-10_0013 2017-04-10_0014 2017-04-10_0015 2017-04-10_0016 2017-04-10_0017 2017-04-10_0018 2017-04-10_0019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BEKIJK portfolio

Meer newborn beelden zien?